IlkkaPorttikivi

Päihdeongelma räjähtämässä käsiin Tampereella

  • Päihdeongelma räjähtämässä käsiin Tampereella

Julkaistu Aamulehden mielipiteet osiossa 28.2.2019

 

Päihdeongelmainen kohtaa monta leimaa ja kantaa mukanaan jatkuvaa häpeä. Moni ihminen pitää päihdeongelmaista itsekkäänä, laiskana ja häntä syytetään huonoon tilaan ja asemaan joutumisesta. Onpa päihdepalveluita kuullut sanottavan jopa verorahojen väärinkäytöksi.

Päihdeongelma ei kosketa vain päihdeongelmaista itseään. Hän on usein myös esimerkiksi jonkun lapsi, puoliso, isä tai mummu. Päihteet aiheuttavat paljon negatiivisia asioita yhteiskuntaamme. Päihderiippuvuus on sairaus ja sitä tulisi hoitaa samalla tapaa kuin muita osittain itse aiheutettuja sairauksia.

Motivaatio ja halu muutokseen on avaintekijä päihderiippuvuudesta toipumiseen ja raitistumiseen. Motivaatio ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen asia kuin usein sanotaan. Itsensä niskasta kiinni ottaminen ja siihen voimien löytyminen vie aikaa. Riippuvuussairauksissa on kyse motivaatiojärjestelmän häiriöstä, joka haittaa hoitoon sitoutumista ja sinne hakeutumista. Motivaatio syntyy usein vasta riittävän pitkän katkon ja tilanteen tasaantumisen jälkeen. Siksi lyhyillä kuntoutusjaksoilla ei usein saada pysyviä muutoksia aikaan.

Tampere luottaa päihdepalveluissaan avopalveluihin. Avopalvelut tuottavat hyvää ja laadukasta päihdetyötä. Ne ovat osalle hyvä keino vähentää päihteiden käyttöä, luoda sisältöä päiviin ja raitistua. Osalle se on täysin riittämätön. Tampere tarjoaa kyllä myös laitoskuntoutusta, mutta sen taso ei millään mittarilla ole riittävä ja jaksot ovat lyhyitä.

Päihteestä vieraantuminen ja lääkehoidon mahdollinen aloittaminen on vasta alku päihteistä irtautumiselle. Tämän jälkeen maaperä on otollinen työlle, jossa mietitään syitä päihteiden käytön tarpeelle ja etsitään uusia keinoja arkeen ilman päihteitä ja välttää vanhoihin tapoihin palaamista. Usein tämä tarkoittaa irrottautumista hetkellisesti arjesta ja tutuista ympyröistä.

Uskallan väittää, että jokaisen yksilölliset tarpeet huomioimalla ja satsaamalla laadukkaaseen sekä riittävän pitkäkestoiseen päihdekuntoutukseen ja mielenterveyspalveluihin,saamme parhaat, pitkällä tähtäimellä edullisimmat, inhimilliset ja läheiset huomioon ottavat tulokset aikaan. Tarjoamalla käytännössä vain avopalveluita, saamme päihdeongelman räjähtämään Tampereella käsiin, mikä on osittain jo tapahtunut.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Päihdeongelman-ongelmakäytön-addiktion taustalla on lähes aina jotain muuta, todella harvoin aineet itsessään ovat addiktion syy, harvoin edes kovan addiktiopotentiaalin opioidien kanssa, tiettyjä aineita yleensä vaan ajaudutaan käyttämään tietyissä elämäntilantessa.
Omasta mielestä koko päihdekuntoutus on aivan perverssi, vaaditaan päihettömyyttä hoidon pääsyyn, seulat että pääsee terapiaankin.
Aivan sama millaiset katkot on vaikka laitoksessa, jos ei syitä mitkä addiktioon on johtanut ole hoidettu ja joudutaan palaamaan lähtörastiin. Taustalla on lähes aina mt-ongelmia, syviä psyykkisiä traumoja, huonot sosiaaliset olot, työkyvyn ylläpitoa itselääkityksellä jne.
Stigman poisto käyttäjiltä, eli dekriminalisaatio olisi oikea suunta, siitä on 2001 asti kokemuksia Portugalista, jos et tunne, suosittelen tutustumaan aiheeseen. Entinen huumeongelmasta kärsivä maa on nyt haittojen ja mm. huumekuolemien osalta häntäpäätä, kun Suomessa jälkimmäiset yli tuplat EU:n keskiarvosta.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Tähän väitteeseen olisi kiva saada jotain dataa, sillä tämän hetken addiktiotutkimus ei moista tunnista.
"Riippuvuussairauksissa on kyse motivaatiojärjestelmän häiriöstä"

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Kannabiksen laillistamiseen suhtautuminen? Tiedoksi, pelkoskenaariot ei ole sen osalta toteutuneet.
"The reality is that, to date, not one jurisdiction, either in the U.S. or elsewhere, has seen a marked increase in teen drug use following the relaxation of marijuana restrictions. Not one. Both Colorado and Washington, the pioneer states of marijuana legalization, have actually seen drops in teen marijuana use following legalization. The drop in Colorado was particularly dramatic. Despite the wave of legalization, nationwide teen drug use is at a 20-year low."
https://www.psychologytoday.com/us/blog/beastly-be...

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Näillä alkoholituotteiden hinnoilla, joita Suomessa on ,ei alkoholista pysty tulemaan mikään ongelma kenellekään. Ei nimittäin ole edes varaa ryypätä itseään rapakuntoon.

Toimituksen poiminnat