IlkkaPorttikivi

Vappupuhe 2016

Minut oli kutsuttu puhumaan muistotilaisuuteen Pälkäneen Onkkaalan hautausmaalle 1.5.2016. Sairastumisen vuoksi en koskaan tätä puhetta julkisesti ikävä kyllä pitänyt.

 

Hyvät toverit, hyvät ystävät

 

Olemme kokoontuneet tänne Pälkäneen Onkkaalan hautausmaalle kunnioittamaan mielipiteensä ja unelmiensa vuoksi kaatuneita. Vuoden 1918 tapahtumat voivat kuulostaa nuoremmalle väelle hyvin kaukaisilta asioilta. Samankaltaisilta tapahtumilta, joista nyt luetaan lehdistä. Tapahtumista jostain tuolta kaukaa.

Vuoden 1918 tragediaa ei saa unohtaa, vaan niistä tulee kertoa jälkipolville. Työläisten kapinaan nousu ei johtunut ilkeydestä tai halusta rettelöidä. Se johtui halusta saada riittävä toimeentulo perheelle. Kapinaan noustiin, koska Suomi koettiin epäoikeudenmukaiseksi sen kansalaisia kohtaan. Oli unelma Suomesta, jossa kaikilla on riittävä toimeentulo, jossa kenenkään ei tarvitse nähdä nälkää ja jossa kaikki voivat olla yhdessä kehittämässä yhteiskuntaa, jossa elää vapaasti ilman pelkoa.

 

Hyvät ystävät

 

Sorto ja alistaminen on tätä päivää monessa osassa maailmaa. Olemme siitä tietoisia median välityksellä, mutta välillä kuva on varsin yksipuolista. Sotien perimmäisiin syihin ei usein pureuduta. Sotien perimmäinen syy on köyhyys ja epäoikeudenmukaisuus ihmisiä kohtaan.

Viime vuonna saimme sodille kuitenkin myös konkretiaa, koska rajoillemme alkoi pyrkiä suuria määriä turvapaikanhakijoita. Osa kansasta toivotti turvapaikanhakijat tervetulleiksi ja halusi auttaa hädässä olevia ihmisiä. Osa kansasta pelästyi, mikä sekin on täysin ymmärrettävä reaktio. Pieni osa kansasta taas nousi äänekkäästi vastustamaan tänne tulleita ja alkoi vihan lietsonta ja ihmisten mustamaalaaminen. Kerättiin rivit kokoon ja nopeasti kaduillamme partioi fasistisia katupartioita. Lapuan liikkeettäkin alettiin kaivamaan naftaliinista.

Vasemmistolaisina meidän tulee tehdä töitä, että ketään ei vainota tai sorreta hänen ihon värinsä, uskontonsa, mielipiteidensä, sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen vuoksi tai minkään muunkaan asian vuoksi. Ihmisillä saa ja tulee olla erilaisia mielipiteitä, mutta mielipiteiden ja sananvapauden nimissä ei saa ketään toista ihmistä lyödä alas. Sananvapaus ei saa olla lyömäase, eikä sen nimissä saa levittää valheita ja valheellista kuvaa. Jokainen ihminen on yksilö, eikä häntä tule lokeroida mihinkään lokeroon toisten ihmisten tekojen vuoksi. Vuoden 1918 tapahtumista tiedämme mihin tällainen lokerointi ja demonisointi pahimmillaan johtaa. Niitä virheitä ei saa toistaa!

Maailmassa käytetään järkyttäviä summia aseisiin ja maiden väliseen kilpavarusteluun. Myös Suomessa on paineita puolustusmäärärahojen paisuttamiselle. Vasemmiston tulisi ottaa aktiivisempi rooli liittoutumattomuuden ja rauhatyön puolesta. Rauhantyö on työtä sen puolesta, että väkivaltaisen konfliktit pystyttäisiin välttämään. Rauhantyö ei ole pelkästään sotiin vaikuttamista, vaan se on työtä sen puolesta, että kaikilla olisi oikeus ruokaan ja puhtaaseen veteen. Oikeus kouluttaa itseään ja oikeutta saada tekemästään työstä riittävä toimeentulo. Suomi voi näyttää muulle maailmalle tässä hyvää esimerkkiä.

 

Hyvät ystävät

 

Vappu on vasemmiston juhlaa. Vappuna juhlimme oikeudenmukaisuuden, solidaarisuuden ja vapauden puolesta. Tänään muistamme ja kunnioitamme heitä, jotka maksoivat kovan hinnan oman unelmansa puolesta. He rakensivat pohjan paremmalle huomiselle.

 

Oikein hyvää vappua!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

''Työläisten kapinaan nousu ei johtunut ilkeydestä tai halusta rettelöidä. Se johtui halusta saada riittävä toimeentulo perheelle.''

Onnistuiko?

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Wappuna saa vähän irroitellakin, ja retrota jos siltä tuntuu. On jotain mikä yhä yhdistää, ainakin teoriassa... http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/216321-h...

Pekka Iiskonmaki

Olihan tuo pyssysille ryhtyminen outo asia. Eduskunnassa oli puolet paikoista työläisillä eli SDP.

Kyllä ne asiat olisi pitänyt siellä hoitaa, niin ei tarvitsisi puheita pitää kumpujen äärellä.

Plogistin kunniaksi on luettava oikea terminologia.

Hän kirjoittaa kapinasta ja rettelöstä. Ennen kapinan varsinaista puhkeamista oli tehty punakapinallisesten toimesta jo satoja murhia. Hallituksella oli siten pitkä pinna.

Gloorian kipeät ovat puhuneet sisällisodasta, josta ei suinkaan ollut kysymys.

Se oli kapina ja se tukahdutettiin liian verisesti. Tästä olen plogistin kanssa samaa mieltä.

Toimituksen poiminnat