IlkkaPorttikivi

Tampereellakin tutustutaan päättäjien toimesta vanhustyön arkeen

Julkaistu Aamupostin Lukijalta palstalla 4.3.2016

 

Täältä Tampereelta käsin hieman hämmästyttää kansanedustaja Aino-Kaisa Pekosen ympärillä pyörivä kohu hänen tutustumisestaan kotihoidon työtehtäviin. Tampereella valtuutettu Jari Heinosen (skp) valtuustoaloitteen innoittamana yli 50 valtuutettua ja  johtavaa virkamiestä on ilmaissut halukkuutensa tutustua kaupungin järjestämään vanhustyön arkeen.

 

Valtuutetuilla ja virkamiehillä on ollut mahdollisuus tutustua vanhankotien, kotihoidon ja tuetun palveluasumisen työhön yhden kokonaisen työpäivän ajan koulutetun ammattilaisen työparina ja hyvin työhön perehdytettynä. Työhön tutustuminen jatkuu vielä kevään ajan, mutta jo nyt saatujen kokemusten perusteella kokeilu on ollut silmiä avaava ja se on saanut paljon positiivista palautetta.

 

Valtuutetuille on ollut tärkeää tutustua työn kautta vanhustyötä tekevien arkeen ja työntekijät ovat olleet tyytyväisiä, kun heidän vaativasta työstään ollaan oltu kiinnostuneita. Myös vanhuksia ja heidän läheisiään ollaan kuultu ja kehittämisideoita on otettu vastaan.

 

Valtuutetut ja kansanedustajat tekevät välillä kipeitäkin leikkauspäätöksiä vaikeassa taloudellisessa tilanteessa. On ensisijaisen tärkeää, että päättäjät ymmärtävät mitä suunnitellut leikkaukset merkitsevät käytännössä. Huoli siitä, että työntekijöiden liian ahtaalle ajaminen johtaa siihen, että vanhustyön tekeminen omien arvojen ja etiikan mukaan ei ole enää mahdollista on suuri.

 

Arjen työhön tutustuvat päättäjät tekevät ensisijaisen tärkeää työtä. Samalla he saavat tietoa tekemiensä päätösten tueksi ja työntekijät tulevat kuulluksi. Kaikki tämä tulee luonnollisesti tehdä eettisiä arvoja kunnioittaen ja asiakkaan suostumuksella. Kannustankin myös muita kuntia ja kaupunkeja lähtemään päättäjien toimesta tutustumaan siihen arkeen, johon he päätöksillään vaikuttavat.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat