IlkkaPorttikivi

Kehitysapu on vasemmistolaisuuden ytimessä

Julkaistu Aamulehdessä 9.4.2015

 

Harri Aalto (vas) ehdottaa Aamulehdessä 28.3. kehitysapuvarojen keräämistä vapaaehtoismaksuilla ja säästyneiden varojen käyttöä suomalaisten arkielämän tukemiseen. Vasemmistoliitto kannattaa ajatuksen- ja sananvapautta, ja puolueessa hyväksytään erilaisia näkemyksiä. Puolueen virallinen ja sen enemmistön linja kehitysavusta poikkeaa kuitenkin Aallon ajatuksista.

 

Vasemmistoliitto vaatii eduskuntavaaliohjelmassaan kehitysapua nostettavaksi nykyisestä 0,5 prosentista 0,7 prosenttiin bruttokansantuotteesta. Tavoiteohjelmassa 2010 - 2015 tavoite on vielä kunnianhimoisempi, yksi prosentti bkt:stä.

 

Populistinen ajatus “Suomen kansan hyväksi” käytettävistä kehitysapurahoista on epäsolidaarinen ja lyhytnäköinen. Ilmastonmuutos, talouskriisi, ylikansoittuminen ja epidemiat ovat globaaleja ongelmia, jotka vaikuttavat välillisesti ja välittömästi myös suomalaisiin. Näitä ongelmia ei ratkota pelkästään teollisuusmaista käsin.

 

Tehokas keino auttaa kehitysmaiden talouksia on estää laiton pääomapako, joka vie kehitysmaista vuosittain moninkertaisesti enemmän verotuloja kuin mitä niihin kehitysapuna maksetaan. Tätä edistetään eliminoimalla veroparatiisit, mihin Vasemmistoliiton pitkään ajama rahoitusmarkkinaverokin tähtää.

 

Kansainvälisen kaupan ja politiikan uudistukset ja kehitysapu eivät kuitenkaan sulje toisiaan pois vaan edistävät yhdessä kehitystä. Suomen kehitysyhteistyö tukee yhteistyömaiden demokratiapyrkimyksiä ja esimerkiksi tyttöjen koulutusta, jolloin maan hiljaiset saattavat saada äänen, jolla puuttua korruptioon ja vaatia oikeuksiaan. Neuvottelupöydissä voidaan hikoilla, mutta lopulta mitään yhteiskuntaa ei uudisteta ulkopuolelta. Muutosvoiman täytyy lähteä kansalaisista, joille heidän omista lähtökohdistaan toimiva kehitysyhteistyö tarjoaa välineitä ja uskoa muutokseen.

 

Vasemmiston kautta historiansa esiin tuoma työn ja pääoman ristiriita ei ole kadonnut globaalissa maailmassa mihinkään - päin vastoin, varallisuus kasautuu yhä pienemmälle joukolle. Jos eriarvoisuus ja ympäristöongelmat aiotaan tosissaan selättää, tarvitaan kipeästi globaalin työväenluokan ja köyhälistön yhteistyötä.


 

Varpu Jutila

Kaupunginvaltuutettu (vas), kansainvälisten asiain asiantuntija

 

Ilkka Porttikivi

Varavaltuutettu (vas), eduskuntavaaliehdokas

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Miten nopeasti saadaan äänet laskettya kehitysmaissa sunnuntaina? Sinun ohjelmalla saatte varmasti suuren äänisaaliin siestaa kylän kahviossa viettäviltä miehiltä ja myöskin näiden vaimoilta, jos ehtivät polttopuunkeräykseltä vaaliuurnille. Saatkohan sukulaisiltaakaan ja kavereiltasikaan yhtään ääntä?`Viisautta ei voi millään opilla yhdistää vasemmistolaisiin.

Toimituksen poiminnat