IlkkaPorttikivi

Tasa-arvo jää liian usein toteutumatta huoltajuuskiistoissa

  • Tasa-arvo jää liian usein toteutumatta huoltajuuskiistoissa

Mies on usein huoltajuuskiistoissa heikoilla, jos nainen niin haluaa. 80% kriisiytyneistä huoltajuuskiistoista ovat sellaisia, joilla äiti syystä tai toisesta pyrkii vieraannuttamaan isän lapsistaan. Esimerkkejä mitä erikoisemmista isien mustamaalaamisista on lukemattomia päätyen jopa valheellisiin hyväksikäyttö syytöksiin. Ilman suurempaa draamaakin lasten pääasiallinen hoitovastuu myönnetään oikeudessa äidille, vaikka mitään suoranaista seikkaa isän huonommuudesta ei olisi.

 

Miten isät sitten reagoivat erotilanteisiin ja kiistaan huoltajuudesta ? Osa miehistä luovuttaa heti kättelyssä, koska kokevat ettei heillä ole mitään mahdollisuutta voittaa taistelua äidin kanssa. Osa suunnittelee taistelevansa lastensa tapaamisen puolesta, mutta luovuttaa, kun kuulee muiden miesten negatiivisista kokemuksista. Osa lähtee taisteluun, mutta usein sekin tie on hyvin pitkä ja kivinen, eikä lopputulos ole sen kummoisempi.

 

Valitettavan moni avioliitto ajautuu eroon ja usein tästä eniten kärsivät juuri lapset. Monella saattaa olla se kokemus, että isä vain katosi elämästä ja sen syitä ei sen kummemmin ole koskaan käyty läpi. Lapselle luultavasti tulee mielikuva tai hänelle on jopa kerrottu, että isää ei kiinnosta. Väitän, että harvassa ovat ne isät joita ei omat lapset ja heidän hyvinvointi kiinnosta. Lasten tapaaminen rajoitetun ajan ja ainaisen kinastelun ex-puolison kanssa moni kokee vain liian raskaaksi. Monet isät kantavat suurta surua sisällään siitä syystä, että side lapsiin on kadonnut. Miksi silti monet äidit toimivat näin? Se on minulle mysteeri. Miksi oma pahaolo ja epävarmuus kanavoidaan siihen, että estetään lapsilta oikeus toiseen vanhempaan ?

 

Toivon ja tulen itse tekemään töitä sen eteen, että näihin epäkohtiin tullaan tulevaisuudessa puuttumaan. Huoltajuuskiistoissa tulee ottaa keskiöön lapset ja heidän tarpeensa. Huoltajuus tulee myöntää sille vanhemmalle, joka aktiivisemmin tekee töitä sen eteen, että tasavertainen vanhemmuus toteutuisi. Mikäli näyttää siltä, että toinen puoliso esim. muuttaa tahallisesti kauas toisesta vanhemasta tulee asiaa tarkastella uudestaan ja tehdä tarvittavat johtopäätökset. Kiistat eivät voi perustua siihen, että toinen kertoo tarinoita, joilla ei ole mitään totuuspohjaa tai täysin ilkeyttään pyrkii sabotoimaan tapaamismahdollisuudet.

 

Suomessa on lukematon määrä miehiä, jotka ovat menettäneet siteen lapsiinsa ja monesti täysin heistä riippumattomista syistä. Yhteiskunnan tulee puuttua tähän epäkohtaan ja korjata tämä epätasa-arvoinen kohtelu. Vanhemmuus ei saa olla sidoksissa vanhemman sukupuoleen. Se on ennen kaikkea lapsen etu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Juu,on se kumma,että useita tapauksia on,joissa hyvä,kiltti,rakastava,välittävä isä,ei saa oikeuksia lapseensa/lapsiinsa ollenkaan,ja sitten nämä juopot,pahoinpitelijät,huumeveikot jne.saavat,koska suhteita.

Jo -90 oli sama suuntaus.Neuvo:jos ei riitaa,älkää sotkeko sos.viranomaisia,kohta ei ole lasta kummallakaan.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Tässä on kuitenkin huomattava se seikka, että vanhempien riidellessä (kiivaastikin) lasten huollosta, tapaamisoikeudesta tai elatuksesta, sosiaalitoimen tai oikeuslaitoksen rooli jää silti huomattavasti yleistä luuloa neutraalimmaksi, mikä heijastuu olosuhdeselvityksissä ja varsinaisissa oikeuden päätöksissä. Oikeuteen saakka venyneistä huoltoriidoista 4 kymmenestä on isien vireille laittamaa ja isät hakevat äitejä useammin oikeudelta päätöstä yhteishuoltajuuden (ja siihen liittyvien tapaamisoikeuksien) vahvistamisesta. Oikeuden päätökset taas korreloivat voimakkaasti päätöstä hakeneen vaatimuksien kanssa ...

Kategorisesti "järjestelmä" ei siis mielestäni suosi tai syrji eroriidan keskellä eläviä vanhempia sukupuolen perusteella, vaan kyse on enemmänkin eroisien yksinäisyydestä, oman vanhemmuutensa vähättelystä ja vertaistuen puutteesta sekä toki tietenkin osittain myös toisen vanhemman manipulaatiosta.

http://jiihooantikainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

No, yli 80 prosenttia eroperheiden lapsista asuu pääsääntöisesti äitiensä luona ja kaikista perhevapaista äidit käyttävät vastaavasti vieläkin tätä suuremman osan, joten voisi olettaa, että edistämällä perhevapaiden tasapuolisempaa jakautumista vanhempien kesken, niin myös isien valmiudet läsnäolevina vanhempina ja halukkuus erotilanteessakin jatkaa tuota vanhemmuutta vahvistuisivat...

Miessakkien ero- ja isäryhmätyöt ovat sellaisia vertaistukimuotoja, joiden soisi yleistyvän.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Kaltaisesi feministit istuvat niissä kuin hämähäkit vahtimassa, että ei aleta ajamaan miesten asioita.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Tässä on suhteista seurauksia:Vilja Eerika

Yhtenä rankimmista virheistä Taminiemi pitää sitä, ettei Vilja Eerikaa aidosti kuultu kertaakaan, vaikka lastensuojeluhistoria oli pitkä ja merkit siitä, ettei kaikki ole kohdallaan, tavoittivat kyllä pitkäaikaisen vastuusosiaalityöntekijän. Syyttäjän mukaan asia on tullut ilmi oikeudenkäynnin aikana.

Tyttöä olisi voitu aidosti yrittää haastatella, myös lastensuojelulaki velvoittaa kuulemaan ja kirjaamaan lapsen mielipiteen.

- Hän ei tavannut lasta kertaakaan kahden kesken. -- Kuinka lapsen asioista vastaava hoitaja voi tuntea lapsen ja tehdä lasta koskevia päätöksiä? Hän ei voi sitä tehdä, jos hän ei tunne lasta.

Syyttäjän puhui tilanteesta, jossa selvitykset ja kokonaisarviointi on jätetty tekemättä ja uskottu tytön isää vailla mitään perusteita.

http://www.mtv.fi/uutiset/rikos/artikkeli/syyttaja...

Puolustus Vilja Eerikan virkarikosjutussa: Rikosilmoitus ei olisi lämmittänyt ketään

http://www.mtv.fi/uutiset/rikos/artikkeli/puolustu...

Tähän liittyen sosiaalijohtajan lausunto siitä,ettei heillä ollut oikeutta muka tehdä rikosilmoitusta,ei ole uskottavaa,eikä totta,koska jo vuonna 2007 ovat sossut ynm.tehneet poliisille ilmoituksia rikosepäilyistä,ja todella nopeaan tahtiin on pelkästä opettajan,tai terveydenhoitajan luulosta laitettu ralli pyörimään,koko koneiston voimalla,lapsesta,joka ei ole sos.asiakas,eikä lapsessa merkkiäkään pahoinpitelystä.

Nyt on vallalla siis se,että näillä ei todellakaan ole vastuuta mistään.Tämä on tosin jo tiedetty vuosikausia,koska suoja,omavalvonta,ja omat lakimiehet jne.Nyt on täysin ymmärrettävää myös se,miksi eivät he joudu vastuuseen edes laittomista huostista,vääristä kirjauksista jne.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Feministit määrittelevät tällä hetkellä mikä on tasa-arvo ongelma.
Miesten kokema syrjäytyminen ja huono-osaisuus ei ole.
Asevelvollisuus ei ole.
Julkisensektorin lyhyet työajat verrattuna meidän työtunteihimme ei ole sellainen.

Palkkaus on tasa-arvo ongelma kunnes naiset saavat tehdyistä työtunneista riippumatta miehiä parempaa palkkaa.
Tyttöjä suosiva koulutusjärjestelmä ei ole tasa-arvo ongelma.

Miesten pitää vain muuttua naisiksi, niin kaikki on hyvin.

Pojat joutuvat naisistamisen kohteeksi päiväkodeissa ja koulussa.

Kuten sykkivä feminismin huutotorvi aina jaksaa muistuttaa feminismi ei aja tasa-arvoa. Vain naisasiaa. Syntyy siis uutta epätasa-arvoa.

Toimituksen poiminnat