IlkkaPorttikivi

Miehet rintamaan lastensa tulevaisuuden puolesta!

  • Miehet rintamaan lastensa tulevaisuuden puolesta!

Julkaista Aamulehden mielipideosastolla 2.1.2015

 

 

Feminismi pistetään usein kovin ahtaaseen rakoon. Kokemukseni perusteella feminismistä ei edes haluta ottaa selvää eikä miettiä sitä, mitä sen avulla on saatu aikaan. Feminismi ei tarkoita sitä, että naiset ajaisivat etujaan miesten kustannuksella. Eikä vain ”naisen euro on 80 senttiä” -mantran toistamista tai rintaliivien polttamista. Feminismi halutaan ymmärtää usein miesvihana, mutta vain miesvihaaja on miesvihaaja. Miksi feminismillä on monien mielestä niin negatiivinen kaiku? Mikä siinä oikein pelottaa?

 

Feminismi on minulle sitä, että jokainen nainen ja mies saa olla juuri sellainen kuin on, ilman yhteiskunnan luomia odotuksia ja sukupuolilokeroita: Tytöt saavat edelleen pukeutua halutessaan prinsessoiksi ja pojat leikkiä sotaa. Ministeriä ei arvioida ikänsä eikä sukupuolensa mukaan, vaan tekojensa ja saavutustensa perusteella.

 

Suomi on monessa tasa-arvoasiassa edistyksellinen maa. Meillä tasavertaisuus on silmiinpistävän hyvää moniin muihin maihin verrattuna. Täällä ei esimerkiksi kohdella naista väkivaltaisesti, jos hän osallistuu politiikkaan, eikä estetä häntä kouluttautumasta haluamaansa ammattiin. Tilanteeseen ei kuitenkaan pidä tuudittautua, koska tasavertaisuus ei vielä ole riittävää. Esimerkiksi usein työhaastattelussa mies katsotaan edelleen naista pätevämmäksi vain sukupuolensa perusteella, netti on pullollaan naisvihaa eikä naisten ulkonäköpaineita tule aliarvioida.

 

Kunnon äiti on pitkään lapsen kanssa kotona ja pitää kodin pystyssä, kuulee sanottavan. Vain urallaan tai työelämässään epäonnistuneet ja tossun alla elävät miehet jäävät kotiin hoitamaan lapsia, väitetään. Moni nainen jääkin mielellään hoitamaan lapsiaan kotiin. Usein he ovatkin siinä parempia ja se on heille luontaisempaa kuin miehille. Ja niin saa myös olla. Se ei kuitenkaan saa olla oletusarvona yhteiskunnassa. Feminismin tarkoitus on purkaa muureja myös sen edestä, mitä miehen odotetaan edustavan, osaavan ja haluavan.


Minulle feminismi on ensisijaisesti arjen kompromisseja, ei vastakkain asettelua sukupuolen perusteella. Halu sille, että tyttärelläni olisi elämässään kaikki ne mahdollisuudet mitä miehilläkin on. Toivon, että hänen elämässään biologinen sukupuoli ei määrittelisi hänen sosiaalista sukupuoltaan.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Kari Ahveninen

Ehkä feminismi on tuota alunperin ollut, mutta ei se tämän päivän feministejä näytä mitenkään haittaavan. Tietäähän feministi toki paremmin miten miesten tulee toimia, käyttäytyä ja antaa tilaa.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Vasemmistoliitossa miehen ilmeisesti pitää koko ajan todistella olevansa feministi. Ilmeisesti myös vihreissä ja sdp:saa. Onko tämä sitten sitä tasa-arvoa.?

Käyttäjän IlkkaPorttikivi kuva
Ilkka Porttikivi

Millaista tasa-arvoa sinä kaipaat?

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Viktor

Miksi feminismiä pitää uudelleen ja uudelleen pyrkiä määrittemään, joksikin muuksi kuin miksi ihmisen sen ymmärtävät?

Väität että se on muuta kuin miten se ymmärretään, mutta et kerro miksi näin on. Mielestäni feminismi on juuri sitä miksi se on yleisessä keskustelussa ymmärretty. Sen näkee hyvin esim. valtion viranomaisten haluttomuudesta edes keskustella palkkatutkija Pauli Sumasen tutkimustuloksista. Tieteessä ei ole ilmeisesti tilaa kuin feministiselle ja "oikealle" (viranomaisfeministin mieleiselle) tutkimukselle, ja sitten jollekin ei-feministiselle.

Samoin suurin tasa-arvo vääryys eli "yleinen" asevelvollisuus, josta niin tasa-arvovaltuutettu kuin muut tahot joiden tehtäviin kuuluu tasa-arvon edistäminen ovat hiljaa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Arkifeminismiä (arjen kompromisseja kuten kirjoitit) pitäisi tuoda näkyville ...

Toimituksen poiminnat