IlkkaPorttikivi

Suomi on paska maa!

Rakkaan kummitätini hautajaisissa jäi papin puheesta mieleen lause: ”Hän syntyi kaksi kuukautta ennen talvisodan syttymistä”. Millaiseen Suomeen tuolloin synnyttiin? Sillon synnyttiin Suomeen jollaisesta meillä ei ole juurikaan käsitystä. Voimme yrittää ymmärtää, mutta emme suhteuttaa sitä nykyiseen elämäämme.

Suomi on paska maa! Meillä menee nykyään kaikki huonosti. Suomi koreilee monilla mittareilla maailman kärki kastissa, mutta paska se on silti. On tunne siitä, että mihinkään ei ole varaa. Verottaja vie kaiken ja juuri mitään ei jää siitäkään käteen. Rahat valuvat ihmisille, jotka eivät viitsi mennä töihin, vaan mielummin esimerkiksi makaavat kotona ja juovat kaljaa. Ulkomaillekin syydetään rahaa kehitysavun nimissä, vaikka meillä on täällä asiat niin huonosti.

Mihin ihminen on lopulta tyytyväinen? Uusi Toyota Avensis ei tunnu miltään, jos naapurilla on uusi Bemari. Kauanko naapurin uusi Bemari tuntuu naapurista hyvältä? Harmittaa, kun ei ole varaa Thaimaan matkaan, vaan pitää tyytyä hirveään turistirysään Kanariansaarilla. Koti, terveys ja ruoka pöydässä ovat asioita, jotka vain ovat. Ei niistä tarvitse olla erikseen tyytyväinen? Tosin ehkä silloin, kun tulee flunssa, voi luvata itselleen ettei enää koskaan valita mistään, kunhan vain tästä selviän.

Kummitätini tuli toimeen hyvin pienellä eläkkeellä. Hän eli hyvin vaatimattomasti ja ajatteli toisia ihmisiä välillä jopa rasittavankin paljon. Välillä tuli tunne, että hänen pitäisi ajatella enemmän itseään ja omaa hyvinvointiaan. Tuntui väärältä, että hän usein antoi meille ja etenkin lapsilleni lahjoja pienestä eläkkeestään. Hänen asuntoaan tyhjentäessämme tulivat useat naapurit kertomaan, kuinka tätini oli ollut ihminen jolla oli suuri sydän ja kuinka hän aina ajatteli muita ihmisiä ennen itseään.

Tädiltäni ei jäänyt käytännössä katsoen mitään jälkeensä, kun hän kuoli. Mitä häneltä olisi pitänyt jäädä? Se mitä hänestä jäi jäljelle pyrin nyt tuomaan julki tässä kirjoituksessa. Hänestä jäi jäljelle tapa elää. Elää elämä edes hieman vähemmän omaan napaan tuijottaen ja omaa kurjuutta julistaen.

Suomi on hyvä maa elää. Meillä on myös varaa auttaa hädässä olevia niin omien rajojen sisällä, kuin niiden ulkopuolellakin. Yritetään seistä edes hetki toisen ihmisen saappaissa ja katsella miltä se maailma näyttää sieltä käsin, tai miltä se näytti ja tuntui Suomessa 75-vuotta sitten.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

”Hän syntyi kaksi kuukautta ennen talvisodan syttymistä”.

- En arvostele papin sanavalintoja, mutta lauseessa on samaa takaperoisuutta kuin vaikkapa toteamuksessa "hän syntyi viisilapsisen perheen esikoiseksi".

"Suomi on paska maa!"

- Makuasioista ei kannata kiistellä.

"Mihin ihminen on lopulta tyytyväinen?"

- Kyllä kai uusi Avensis riittäisi useimmille. Tai siis ainakin minulle. Vähäksi aikaa.

Matias Härkönen

Mummosi oli varmasti hieno ihminen ja monet vanhat ihmiset suomessa omaavat tuon asenteen jonka kuvasit.

Minusta on silti hieman hassua, että te vassarit olette aina vaatimassa kaikkia mukaan teidän ajatusmaailmaanne ja hyvinvointitalkoisiinne. Se että Teistä on mukava jakaa rahaa kehitysmaihin, ei tarkoita että kaikki jakavat tuon mielipiteen. Jollekin voi olla tärkeämpää että voisi samalla rahalla auttaa vaikka köyhiä vanhuksia tai ostaa sitten vaikka itselleen ison telkkarin. Mikään ei estä teitä perustamasta yhdistyksiä yms. ja kerätä rahaa samanmielisten kanssa niin paljon kuin haluatte. Maksakaa vaikka 30% tuloistanne sinne jos se antaa hyvän mielen. Mutta että kaikkien taskuille pitäisi aina päästä ja jakaa muiden työllä tehtyjä varoja oman mielen mukaan... Sitä en ymmärrä.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Paska on hyvää ! Miljoona äänestäjää, tai kärpästä ei voi olla väärässä.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

"Suomi on paska maa! Meillä menee nykyään kaikki huonosti."

Olen havainnut, että vasemmistolaisilla menee aina huonosti. Niin näköjään myös sinulla.

Minulla menee hyvin. Todella hyvin. Ja Suomi on hyvä maa elää ja asua. Ja puhun kokemuksesta asuttuani puolet työelämästäni ulkomailla useissa eri maissa.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Tuolla asenteella kun lapsesi kasvatat niin hän saa hyvän alun elämälleen.

Käyttäjän SamiRinne kuva
Sami Rinne

Minulla ei ole tällä hetkellä varaa bemariin, toyotaan eikä autoon muutenkaan. Eikä ulkomaanmatkoihin eikä oikeastaan moneen muuhunkaan asiaan.

Mutta toki Suomella on varaa auttaa kaikkia muita ensin. Omat työttömät ja köyhät eivät ole tärkeitä. Kunnon vassarin maailmankuvaan tämäkin toki sopii. Siinä ei oteta huomioon sitäkään, että suomalaiset ihan itse nousivat sieltä sodanjälkeisestä kurjuudesta. Ei tullut apua muualta ei.

Ihan kiva, että sinulla oli mukava sukulainen, mutta lämmittääkö tämä jotenkin nykyisiä puolta miljoonaa työtöntämme, joilla ei ole tulevaisuutta?

Käyttäjän IlkkaPorttikivi kuva
Ilkka Porttikivi

Ei ole minullakaan varaa uuteen autoon. Muutaman tonnin ritsalla mennään, mutta se riittää minulle ja perheelleni hyvin. Suomen politiikka ei ole sama kuin vasemmistolainen politiikka. Ilman sodanjälkeistä vasemmistolaista politiikkaa ei työntekijöillä olisi tällä hetkellä sellaisia oikeuksia, kuin mitä niillä tällä hetkellä on. Ilman oikeistolaista porvarijohtoista politiikkaa meillä ei myöskään olisi tällä hetkellä niin paljon työttömiä ja köyhiä, kuin mitä meillä nyt on. Reilun 8 prosentin kannatuksella ei kovin kummoista vallankumousta ikävä kyllä tehdä muuttaakseen tämän maan suuntaa. Sivistynyt valtio auttaa myös maita, jotka taistelevat sodan ja nälänhädän kourissa. Niin tekee moni paljon Suomea köyhempikin maa.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Paskuus ei ole lineaarista. Se, että joku paikka ja aika on jossain asiassa paskempi kuin Suomi nyt, ei tarkoita, että se oli kaikissa asioissa niin.

Kummitätisi oli kuvajainen aivan erilaisesta Suomesta. Kohta mennyttä. Ymmärrän sen hyvin, sillä suuresti arvostamani isoäitini kuoli vähän aikaa sitten. Hänenlaisiaan ihmisiä ei enää synny. Se on yhden aikakauden loppu.

Minä olen toisen aikakauden tuote ja vaikka minulle on sama, mikä paska siinä parkkiruudussa seisoo, mielestäni Suomi on hyvin pitkälle paska maa ja paskempaan suuntaan menossa. Ja se, että jollakin jossain on rahassa mitattuna asiat huonommin, ei tarkoita, etteikö hän saa meistä seuraa kun tämä käynnissä oleva putsaus on lopetettu.

Hyvä se on patsastella asioilla, joiden eteen ei ole pistänyt tikkuakaan ristiin. Aivan kuin mikään tässä olisi sinun tai minun tekemää. Ei ole. Kyllä tässä on myyty kaikki mikä irtoaa. Ja kun ei ole myytävää, on otettava lainaa. Vippiä. Jota sitten maksetaan uudella vipillä, ja leikitään, ettei mikään muutu.

Toimituksen poiminnat