IlkkaPorttikivi

Tampereen paraatipaikoille myös vuokra-asuntoja!

  • Tampereen paraatipaikoille myös vuokra-asuntoja!

Julkaistu Aamulehden mielipideosastolla 22.10.2014

 

Sanotaan nyt ihan alkuun, että henkilökohtaisesti kannatan modernia, tiivistä ja korkeaakin kaupunkirakentamista. Tampere on kasvata kaupunki. Joka vuosi asukasmäärämme nousee 2-3 tuhannella asukkaalla.

Ihailen kaupunkimme rohkeita ratkaisuja ja suunnitelmia. Tammelan jalkapallostadion pistetään uusiksi, ja sen yhteyteen tulee asuntoja. Mielestäni ratkaisu on äärimmäisen mielenkiintoinen ja raikas. Mikä parasta, on se kaupungille melko neutraali rahoituksen näkökulmasta. Eteläpuistoon ollaan suunnittelemassa uutta ja tiivistä, mutta myös kaikille kaupunkilaisille avointa puistomaista kaupunginosaa. Rantaväylän tunnelia perusteltiin aikoinaan sillä, että se mahdollistaa asuntojen rakentamisen Näsijärven rantaan.

Hieno homma, paitsi. Oletteko sattuneet katsomaan mitä nämä uudet kovanrahan asunnot maksavat ? Esimerkkinä otettakoon vaikka Ratinanrannassa myynnissä oleva 3h +k, jossa tilaa mukavat 90 neliötä. Hinta ”vain” 469309€! Kenellä tällaiseen asuntoon on varaa tai edes halua maksaa noin järjetöntä summaa ihan peruskerrostalokolmiosta, joka tosin sattuu olemaan ihan kivalla paikkaa?

Itse asun Tampereen Lentävänniemessä. Lähiö sijaitsee noin 10km Tampereen keskustasta. Viihdyn siellä hyvin ja myös tänne ollaan rakentamassa paljon uusia asuntoja. Perheessämme on kaksi työssä käyvää ihmistä ja kolme lasta. Voin kertoa, että ei tarvitse edes uneksia ostavansa uutta 4h +k osaketta uudiskohteesta. Niin poskettomia hinnat ovat myös täällä Tampereen ”syrjäkylillä”.

Tampereella on hienoja suunnitelmia upeista ja moderneista asuinalueista. Onko niissä kuitenkaan varaa ja järkeä asua ? Ihmisten menoista menee nykyään hirveä osa asumisen kustannuksiin. Onko todella Suomen etu, että ihmisten rahat valuvat rakennusfirmoille, pankeille ja vuokranantajille? Ei ihme, jos yrittäminen Suomessa on haastavaa ja kauppa ei käy, koska ihmisillä ei yksinkertaisesti jää mitään sinne sukan varteen.

Miten minä tekisin asiat toisin ? Rakennuttaisin ja kaavoittaisin ihan samalla tapaa näyttävää ja modernia kaupunkia. Pitäisin kuitenkin huolen, että rakennuskannasta suuri osa olisi myös varattu kohtuuhintaisille vuokra-asunnoille. On kaikkien etu, että asuinalueilla asuun mahdollisimman sekalainen joukko tamperelaisia. Sama filosofia, mitä käytetään koulumaailmassa pitäisi ylettyä myös kaavoittamisen ja rakentamisen piiriin. Rikkaiden ja köyhien perheiden lapset käyvät samaa koulua keskenään. Se on kaikkien etu.

Kenenkään etu ei ole se, että eriarvoistuminen lisääntyy, pahoinvointi ja ongelmat kasautuvat tietylle ihmisryhmälle. Tampere on Suomen vetovoimaisin kaupunki. Tehdään siitä vielä vetovoimaisempi ja reilumpi kaupunki asua ja yrittää.

Vaadin huomattavasti enemmän kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja kaupungin paraatipaikoille!

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän ReimaHeikkil kuva
Reima Heikkilä

En tiedä paraatipaikoista, mutta olis varmaan ihan fiksua rakentaa tänne tampereelle ylipäätään vähän halvempiakin asuntoja noiden kalliiden kylkeen. Hyvänä esimerkkinä voidaan varmaan mainita vaikka vuoreksen asuinalue joka on kuitenkin aika syrjässä keskustasta mutta asuntojen hinnat on aivan absurdeja. Hervantaan rakennettussa 16-kerroksisessa talossakin taisi 60 neliön kolmio(!) maksaa 250000e. Aika tyyristä.

En oikeastaan edes ymmärrä minkä takia näille nk. paraatipaikoille pitäisi rakentaa halpoja betonimöykkyjä että kuka tahansa voisi ostaa asunnon sieltä. Eikö se oo ihan luonnollista että kalliille tontille rakennetaan kalliita asuntoja? Haluisin mäkin ajaa uudella hienolla ässämersulla mutta koska kallista mesee ei kannata myydä mulle tappiolla niin joudun tyytymään 8 vuotta vanhaan farkkusaabiin.

Tähän mennessä oon tosin ollut ihan tyytyväinen sekä saabiin että tähän 80-luvun vuokrakaksioon.

Käyttäjän HeikkiAalto kuva
Heikki Aalto

Eihän tässä maassa muuta rakenneta kuin betonimöykkyjä? Ainoa luksusstatuksella kulkeva ominaisuus näissä uudiskohteissa on hinta.

Johtopäätös: Joko nämä neukkukuutiot ovat helvetin kalliita rakentaa jopa halpatyövoimalla tai sitten ihmisiä kusetetaan todella rankasti.

Käyttäjän ReimaHeikkil kuva
Reima Heikkilä

No ei kai se perustana käytettävä betonikuutio mikään kallis oo, mutta tontti, varustelu ja muut materiaalit taitaa maksaa senkin edestä. Tammiparketti on varmaan kalliimpi ku kommarien muovimatto ja sillee.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Tampereen "paraatipaikkojen" pitäisi olla julkisessa käytössä, ei asuinalueina.

Irene Mäentie

Älkääpäs yleistäkö, että "betonimöykkyjä"! Helsingin Jätkäsaaresta löytyy aika makeita vuokra-asuntoja! Itse asun vvo:lla. Kyllä näitä muualtakin löytyy...

Toimituksen poiminnat